5 manieren om leiderschap in je relatie te tonen 💪

24 feb 2016

Een belangrijk aspect van leiderschap in het bedrijfsleven is het om creatieve oplossingen te zoeken en te vinden. Want een bedrijf is altijd onderhevig aan verandering, er moet snel en doelmatig gereageerd worden op invloeden van buiten en binnen het bedrijf. En een houding van continue vernieuwing is steeds cruciaal.

Dit geldt ook voor een liefdesrelatie: ook een relatie is nooit hetzelfde, alle paren moeten samen op stressfactoren van buiten af reageren. Én op de uitdagingen van twee persoonlijkheden, die zeker af en toe clashen. Als je niet wilt dat jouw relatie in slaap dut is er constant een actieve houding nodig: “We maken er samen iets moois van” in plaats van “Laat maar zitten, het is nu eenmaal zo, zoals het is. Niets aan te doen.”

In Nigeria gaven we samen eerst een Power Couple Master Class, en daarna Robert zijn bekende MindPower ‘Vijf pilaren van wereldklasse leiderschap’ Master Class. We merkten de zeer positieve ervaring van de deelnemers dat deze aspecten prima te vertalen zijn naar leiderschap in partnerrelaties. Daarom deze insteek.

  1. Niet vertellen, vragen stellen: voor succes in het bedrijfsleven is het essentieel om een winning team te zijn. Een leider stelt daarom vragen i.p.v. van alleen van boven af iets te roepen wat hij of zij belangrijk vindt. Ook de klant wil liever voelen dat je belangstelling hebt voor zijn/haar vragen dan dat jij vertelt hoe het moet. In relaties is aandacht geven aan de gedachten, gevoelens en impulsen van je partner een cruciale manier om een winning team te zijn en te blijven. Ook al ken je je partner vele jaren, reken er maar op dat hij of zij verandert! Dat maakt de relatie juist ook spannend en levendig. Vergeet trouwens ook niet dat ook jij nooit ‘de oude’ bent of blijft. Laat je partner deel hebben aan je gedachten, gevoelens, dromen en wensen. Via goede vragen blijf je elkaar beter begrijpen en oplossingen vinden.
  2. De 10.000 uren regel: in de sport en het bedrijfsleven is bekend dat je alleen dan meester in je vak wordt als je heel veel ervaring opdoet en goed gebruik maakt van de collectieve ‘Wikipedia’. Best een klus om dat alleen te doen. Als team leer je van de ervaringen van anderen en dat versnelt je groeiproces. Het is belangrijk om een relatie ook als een leerproces te zien, die je samen ondergaat en actief vorm geeft. 10.000 uren lijken in een relatie snel gemaakt, maar uiteraard niet door naast elkaar TV te kijken. Samen ervaring opdoen, ‘dikke tijd’ doorbrengen is een bewust proces, dat stagneert als je ervan uitgaat dat je relatie gewoon vanzelfsprekend is en geen bijzondere aandacht meer nodig heeft. Het is heel verstandig goed gebruik te maken en te leren van de ervaring en kennis van andere mensen. We zien dat steeds schitterend gebeuren tijdens onze Power Couple Relatietrainings.
  3. Om hulp vragen: leider zijn betekent ook dat je je omringt met mensen die expertise in huis hebben waar je van kunt profiteren. Binnen een relatie is ‘om hulp vragen’ in tweeërlei opzichten relevant. Enerzijds door elkaar te helpen, elkaar te ondersteunen, elkaar te ‘dragen’. En hulp kun je juist ook vragen aan experts, zoals therapeuten, coaches, en via seminars, boeken en video’s. Want er is heel veel kennis en ervaring beschikbaar. Je kunt het niet allemaal uit jezelf halen en dat hoeft ook niet. Zeker als de relatie mogelijk al een tijdje niet meer zo goed als vroeger gaat. Wachten helpt in zo’n geval niet. Passiviteit is funest en versterkt de neerwaartse spiraal. Als leider kom je in actie en neem je het stuur van je leven zo veel mogelijk in eigen hand.
  4. Ego in de ijskast: typisch voor leiders is dat ze van hun fouten leren. Dat ze kunnen omgaan met faalervaringen en weten dat deze noodzakelijk zijn om vooruit te komen. In relaties gaat de angst om te falen vaak samen met schaamte: “Ik moet dat toch alleen voor elkaar krijgen” of “Ik ga af als anderen zouden weten waarmee ik worstel”. De ‘Ego in de ijskast’ betekent voor relaties dat je je niet door schaamte laat beïnvloeden, maar open en kwetsbaar bent over je moeilijkheden. Vaak zal je merken dat je problemen voor anderen niet zo uitzonderlijk of ‘erg’ zijn als je denkt. Bijna iedereen blijkt dezelfde issues te hebben! Laat je a.j.b. toch goed helpen om nog veel beter te worden!
  5. Je diepere drijfveren kennen: een bekend gegeven in marketing is dat klanten sneller bereid zijn om met je in zee te gaan als jij vanuit jouw diepere drijfveren contact maakt. Ook in relaties is het belangrijk om elkaars diepere drijfveren, of anders gezegd elkaar diepere behoeften te kennen en optimaal te verwoo. Als je deze kunt communiceren is de kans dat je gehoord wordt een stuk groter dan als je verwijten maakt, kritisch bent of helemaal dicht klapt. Dan kan je uit negatieve communicatiepatronen uitstappen en de band met elkaar versterken.

Hoe je dat doet staat centraal bij onze Power Couple Relatieweekenden. Doe er je voordeel mee. Kijk a.j.b. even op www.couplepower.nl voor meer info.

Laat je Liefde spreken, Ingeborg & Robert

PS Er zijn nog twee plekken voor paren beschikbaar voor het ‘bijtank weekend’ van 4 t/m 6 maart.

PS 4 t/m 6 maart geven wij weer ons bekende Power Couple Relatieweekend.
Klik hier voor meer info over dit zeer inspirerende weekend.
Share