Dames … pak je rust! 💆

09 mrt 2016

‘Mannen leiden een relaxter bestaan’ kopte de Volkskrant op de internationale vrouwendag.

Vrouwen voelen zich meer onder druk dan mannen en vinden het moeilijk om in hun vrije tijd echt tot rust te komen. Ook al hebben ze statistisch gezien evenveel vrije tijd, ze kunnen er vaak niet echt van genieten.

Hoe komt dat? Daar gaat deze video deze week over. De maatschappij is eraan gewend: Zorgtaken komen nog steeds meer op vrouwen neer. Ook bedrijven zijn over het algemeen zodanig georganiseerd dat ze nog steeds te weinig oog hebben voor een goede balans van thuis en werk. Daarmee wordt het vrouwen, maar ook mannen moeilijk gemaakt om minder te werken.

Daarbij komt dat vrouwen stereotypisch gezien anders functioneren als mannen:
Het mannenbrein is georganiseerd als een ladekast: stop iets in de la, doe hem dicht en de man is tijdelijk ‘vergeten’ wat erin zit. In ieder geval vindt hij het gemakkelijk om dat dan even te parkeren, wat misschien belangrijk is maar morgen verder bekeken kan worden. Dus nu even rust aan zijn hoofd!

Anders bij de vrouw: de vrouwelijke hersenen zijn vooral bezig met verbindingen leggen. Een grote knot wol! Verbindingen maken betekent praktisch: Vrouw denkt aan alles tegelijk: wat op dit moment te doen is, hoe dit door de een en de ander wordt ervaren, welke gevolgen dit voor de toekomst heeft en welke ervaringen uit het verleden aan te halen zijn. Vrouwen hebben gemakkelijk toegang tot emotionele herinneringen en emoties. Ze zijn heel empathisch van aard, zodat ze aan iedereen denken, behalve aan zich zelf.

Praktisch betekent dat b.v.:

  • Vrouwen zien in huis wat er nog te doen is (en het is nooit klaar!)
  • Vrouwen nemen in hun vrije tijd gemakkelijk zorgtaken op zich (kinderen, ouders, collegae, buren etc)
  • Ze zijn ook buiten werktijden met het werk bezig
  • Ze voelen zich snel tekort schieten: op het werk omdat ze thuis gemist worden en thuis omdat het werk niet af is. Als ze bekritiseerd worden, gaat het diep. Ze voelen zich dan snel schuldig. Falen ligt op de loer. Goed is in de beleving van vrouwen steeds maar weer opnieuw niet goed genoeg.
  • Vrouwen hebben de neiging om alles zelf doen, ze zijn als het om zorgtaken gaat een beetje perfectionistisch en bemoeien zich met alles. Ze zijn – vinden zij- niet gemakkelijk vervangbaar en wat ze doen is niet gauw ‘genoeg’.

Als partners van elkaar is het belangrijk te begrijpen dat iedereen verschillend is, om misverstanden te voorkomen en elkaar te helpen. Vrouwen hebben het vermogen om de emotionele spil in het gezin te zijn, maar hebben hun partners zeker ook nodig om de valkuilen van deze capaciteiten wat op te vullen en te verzachten. Heerlijk als je man wat taken overneemt. En trouwens, de soms te snelle neiging van veel mannen om meteen met een oplossing te komen is in de kern altijd juist enorm goed bedoeld, om voor ‘het vrouwtje’ het leven gemakkelijker en rustiger te maken. Goed om weer eens even goed in te laten dalen, dames J Ook is het heerlijk als je man je er van tijd tot tijd aan herinnert dat je soms de boel de boel moet laten en even heel bewust rustmomenten worden ingebouwd.

Dus dear Dames, laat je helpen en … pak dus je rust!

Geniet van jezelf en elkaar, Robert & Ingeborg

P.S. Het Power Couple Weekend dat we net weer faciliteerden was weer een enorm inspirerende ervaring voor de deelnemers. De volgende data zijn al weer gepland, nl van vrijdag avond 3 tot zondag lunchtijd 5 juni a.s.
Klik hier voor meer info

Share