De beste manieren om jouw partner te veranderen 🙂

11 mei 2016

De beste manieren om jouw partner te veranderen

Hoe zou het zijn als je een toverstokje zou hebben en daarmee je partner zou kunnen veranderen?

Geen kleren meer op de grond, geen gezeur meer aan je kop, een partner, die wat meer zijn/haar gevoelens laat zien of juist wat minder…. Heerlijk, toch?

Als je (soms) ontevreden bent met je partner, wat doe je dan? Waarschijnlijk doe je dan wat heel veel mensen doen: ze beginnen verwijten te maken, maken kritische opmerkingen, ze vertellen wat hij of zij anders zou moeten doen en wat echt allemaal verkeerd gaat.

Of… probeert jij er niet meer aan te denken, sluit jij je af en laat jij jouw partner maar lekker jouw partner zijn?

Helpen deze twee aanpakken ? Waarschijnlijk niet. Als je vooral met negativiteit communiceert, is de kans groot dat je negativiteit oogst. Of als je afstand maakt zal ook dat juist meer afstand creëren. Dan trekt jouw partner zich ook terug en mijdt het contact met jou. Beide aanpakken leiden naar een neergaande spriraal in je relatie.

Wie moet veranderen? Jij of jouw partner?

Realiseer je dat je wens de ander te veranderen vooral met jezelf te maken heeft. Wat jouw partner doet is voor jou namelijk een aanleiding, die gevoelens en behoeften in jou triggert: Claudia is boos, omdat Frans al weer zijn sokken heeft laten liggen op de badkamervloer. Vanuit die boosheid maakt ze een ironische opmerking: ‘Daar gaan we weer, geen andere plek te vinden, zeker!’ Eigenlijk gebeuren er hele andere dingen in haar die echter voor hem onzichtbaar zijn: Ze voelt zich onbelangrijk. ‘Het kan hem niet schelen wat ik vind’. Wat heeft ze nodig als ze dit voelt? Dat wat voor haar belangrijk is ook voor hem van belang is. Dat hij met haar wensen rekening houdt en deze met respect bejegent. Dat is haar diepere behoefte. Vaak trouwens kennen we als partners onze echte diepere behoeftes niet eens echt goed! Herken je dat?

Wat helpt dan wel?

Hoe schep je dan een omgeving waarin de ander zich uitgenodigd voelt mogelijk zich anders te gaan gedragen?

  1. Wees je bewust van je gedrag en de impact die dit gedrag op je partner heeft.
  2. Wees je bewust van de gevoelens die je gedrag motiveren, bij je partner en jezelf.
  3. Wees je bewust van de diepere behoeften die erachter zitten.
  4. Leer deze behoeften en gevoelens te communiceren op een manier die voor de ander uitnodigend is om deze te horen en er rekening mee te houden.
  5. Heb uiteraard ook echt belangstelling voor de behoeften van je partner… en van jezelf ook dus!

Jouw partner is vaak een stuk meer bereid om het gedrag aan te passen als voor haar of hem duidelijk is wat precies zo belangrijk voor jou is. Zeer waarschijnlijk wil ook jouw partner jou juist gelukkig zien en haar of zijn best doen om met jouw wensen rekening te houden. Zo laat Frans zijn sokken waarschijnlijk niet slingeren omdat het hem niet interesseerd hoe Claudia dat vindt. Hij doet het gewoon, zonder veel na te denken. Nu hij weet dat het veel impact heeft op haar, kan hij er bewust aan gaan werken er rekening mee te houden. En als hij het toch een keer is vergeten, dan biedt hij zijn gewoon even verontschuldigingen aan. No Big Deal!

Als je fijn meer weten en leren over hoe jullie de verschillen ook tussen jullie kunnen overbruggen en jullie liefde kunnen versterken… doe dan mogelijk mee aan het heerlijke PowerCouple Weekend van 3 t/m 5 juni, het laatste in Nijmegen. Klik hier voor meer info

In verbondenheid, Robert & Ingeborg

Share

Comments

  1. I discovered your weblog web site on google and examine a few of your early posts. Proceed to keep up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Searching for ahead to studying extra from you later on!…

  2. Thank you, I have recently been searching for info about this topic for ages and yours is the greatest I have discovered so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

Comments are closed.