Maak je eigen kerst 🎄 5 tips om van de Kerst te genieten

23 dec 2015

De Kerstdagen komen eraan: Een paar vrije dagen, lekker eten, familie over de vloer, kadootjes…
Voor sommigen de ‘mooiste tijd van het jaar’, voor anderen een tijd van stress en drukte.
Wat is de energie en de houding waarmee jij de komende dagen tegemoet wilt treden?
Word je geleefd of neem je het stuur in handen en geef je de dagen precies de vorm die jou en de jouwen goed doet?
Wij vinden dat kerst op zijn best is als feest van de verbintenis, van warmte, liefde en licht. Is dat voor jou ook zo?

In bovenstaande video geven wij jou 5 suggesties om actief je eigen Kerst te maken:

 1. Richt je op de mensen i.p.v. op dingen

In tijden van commercie, kado’s, uitgaan etc. is het heel verleidelijk om me tijdens de kerst vooral met ‘dingen’ bezig te houden. Wat verwachten mijn gasten van het kerstdiner? Heb ik de juiste kleding aan? Is het huis schoon genoeg? Gaan de kinderen netjes aan tafel zitten?

Een andere kijk op de zaak zou zijn, dat ik de focus op de mensen ga richten. Dat we echt ‘dikke tijd’ met elkaar hebben, dat ik vragen stel en belangstelling toon voor het lief en leed van de gasten, dat ik dieper kijk dan alleen maar de oppervlakte. Dan komt er bijna altijd meer ruimte voor verbintenis, liefde en warmte.

 1. Blijf bij jezelf

In het midden van het feestgedruis (of bij de voorbereiding daarvan, denk aan de drukte in de supermarkt etc voor de Kerst…) is de kans groot dat ik in stress raak… Dat betekent meestal een stuk minder voorpret, de stress neemt over, ik word geleefd. Ik ga het dit jaar anders aanpakken. Ik ga in mijn planning tijd reserveren voor momenten van rust en mezelf centreren. Ik zal 30 minuten voor dat de gasten komen klaar zijn met de voorbereiding. Ik zal tussen de activiteiten regelmatig een paar keer diep doorademen. Even ontspannen, even mezelf voelen en checken wat op dit moment eigenlijk echt van belang is.

 1. Help je partner

Als mijn partner in stress raakt, dan zal ik me daardoor niet laten infecteren. Ik zal hem of haar helpen om ‘op koers’ te blijven. Ik zal mijn handen uit de mouwen steken, ik zal hem of haar met rustige en lieve woorden kalmeren, ik zal voor hem of haar een rots in de branding zijn. Als ik later in dezelfde situatie ben, zal mijn partner deze rol voor mij vervullen. Zo kunnen we elkaar steunen in het bewustzijn dat wij samen de spil van het gezin zijn. Onze stemming drukt een stempel op het hele gezin: in positief en negatief opzicht!

 1. Laat je niet beïnvloeden door de reacties van anderen

Natuurlijk zal het weer gebeuren: Mijn tante drinkt teveel, mijn vader heeft negatief commentaar op alles en nog wat en mijn zus vraagt nooit hoe het eigenlijk met mij gaat. Als ik me door negatieve gedragingen van anderen laat raken, zal ik waarschijnlijk boos worden, of teleurgesteld of verdrietig. Ik wil me bewust ervan zijn dat ook de mensen die mij irriteren hun eigen geschiedenis en context hebben, dat ik ze met geduld en empathie kan bejegenen en dat ik me niet hoef te laten beïnvloeden door hun gedragingen.

 1. Geniet van de Kerst

In de Kersttijd is inderdaad veel moois om ons heen. Prachtige decoraties in de winkels, overal lichtjes, stralende kerstbomen, mooie muziek. Kleine en grote attenties, feestelijke stemming, collegae, vrienden, buren, die mij fijne kerstdagen wensen. En uiteraard is er ook voor diegene die dat zoekt, rust en stilte. Geniet hier a.j.b. volop van… in het Hier en Nu. Met al jouw traditionele vijf zintuigen: horen, zien, ruiken, proeven en voelen.

Wat is jou tip voor een heerlijke kerst? Deel die hieronder.

We wensen jullie heerlijke Kerstdagen toe!

Met liefdevolle groeten, Ingeborg en Robert

Share

Comments

 1. Wat een lieve woorden Robert. Het gaat goed met de zaak en de stichting. De stichting wordt binnenkort Anbo. Er is ook een bestuur. Het zijn spannende tijden in Nederland. Door jou woorden voel ik mij weer warmen worden. Liefs Annet van Prooijen, de bewogen beweger.

 2. Hoi Robert

  Wat een couple power jullie 2 !!!
  Het gaat inderdaad om de verbinding en de aandacht van lieve mensen om je heen.
  Vandaag naar het graf van mijn vader en zus geweest en mooi versierd voor de kerst samen met mijn moeder. Daarna nog even naar mijn oom Henk geweest die hersteld is van een hersenbloeding en heb respect voor zijn doorzetting van revalidatie. Echt verbonden zijn met mensen om je heen geeft nieuwe kracht om door te gaan.
  Veel liefs Annemarie van Heezick

Comments are closed.