De grote kracht van waardering

18 mrt 2015

Als mensen waardering ontvangen beginnen ze te glimlachen, te stralen, ze voelen zich gezien, ondersteund en geliefd. Ze presteren dan ook beter. Het mooie is: het creëert bij beiden positieve energie, die uitstraalt! Dus beiden, diegene die prijst en diegene die geprezen wordt, hebben er voordeel van. Jammer dat het voor veel mensen alles behalve vanzelfsprekend is om hun respect en waardering regelmatig te uiten.
Als we onze partner, kinderen, collegae en andere mensen complimenten geven, dan versterken we daarmee de band tussen ons en hen. We geven positieve aandacht. En die heeft sterke invloed op ons welzijn. Het contact gaat gemakkelijker, we voelen ons er fijner bij. Conflicten zijn gemakkelijker op te lossen, omdat we elkaar het beste gunnen. Uiteraard werken complimenten pas dan als ze oprecht zijn.

Niet iedereen voelt zich er gemakkelijk bij om complimenten te geven. Het voelt inderdaad een beetje kwetsbaar en persoonlijk als je dat doet. Als je er niet mee vertrouwd bent is het eigenlijk een beetje eng. Zeker als je er zelf weinig ervaring mee hebt. Als je aan je kindertijd en jeugd denkt: was jij toen bekend met- en getraind op het ontvangen van waardering? Zo ja, dan heb je een belangrijk geschenk meegekregen. Zo nee, dan zou dat je kunnen beperken in je eigen gevoel van zelfwaarde en in het vervolg bij het geven van waardering aan anderen.
Ook complimenten ontvangen is niet vanzelfsprekend: Hoe vaak krijgen we deze helemaal niet mee? Denk aan iemand aan tafel, die zegt dat het eten dat je hebt klaar gemaakt lekker is. Wat denk je dan? Dat de ingrediënten blijkbaar smaken? Of dat het toch vanzelfsprekend is dat je lekker kookt? Of vind je jouw eigen kookprestatie zelf maar middelmatig? Wat je mogelijk niet écht hoort is dat er iemand is die jou oprecht een compliment wil geven. Luister goed en open je voor de warmte die anderen je (willen) geven! Zo ook bij complimenten over je kleding etc.

Ga er de komende dagen eens bewuster mee om:

 • Hoe vaak en op welke manieren geef jij waardering aan mensen in jouw persoonlijke en professionele omgeving? Durf te ‘oefenen’!
 • Merk ook op hoe het is als mensen jou complimenten geven: Hoe ga je daar mee om? Laat je ze écht heerlijk binnenkomen of ga je ze wat bagatelliseren? Durf ook hier te ‘oefenen’ om ze nog veel beter te ontvangen!

Geniet ervan!

Met complimentvolle groeten, Ingeborg en Robert

PS Een goede vraag is een groot compliment! Heb je vragen aan ons, we beantwoorden die graag. Mail jouw vraag naar info@couplepower.nl.

PPS merci voor het doorsturen van deze Vlog-mailing aan relaties van je die hier ook hun voordeel mee kunnen doen

Share

Comments

 1. Beste Ingeborg, Beste Robert !
  prima vlog – jullie hebben daarmee tezamen een prachtige vlog over de kracht van waardering gecreëerd. Merci !
  en ook fijn dat jullie nog die moeite doen het ook nog op te schrijven.

  Mijn vraag:
  Wat denken jullie wat is innerlijk in een mens nodig om 1. echte waardering te geven en 2. waardering echt te ontvangen ? Wat moet daarvoor innerlijk gebeuren ?

  en, Ingeborg, nog hartelijk dank voor je prima coaching van deze week: mijn cliënten (en ik) hebben al deze week daarvan geprofiteerd.

  met lieve groet,
  Isa

 2. Lieve Ingeborg en Robert,

  Wat een heerlijk en liefde vol vlog was dit weer!
  Zeer waardevolle content.
  Complimentjes geef ik volgens mij wel goed en genoeg.
  Complimentjes ontvangen is voor mij het probleem.
  Ik zeg veel te vaak dingen zoals inderdaad: ‘o dank je, het was in de uitverkoop’. Of: ‘o dat het ik al heel lang’. Als of dat uitmaakt inderdaad… Gisteren mijn eerste lezing gehouden over hechtingsproblemen en als ik dan een compliment van mijn man krijg zeg ik: Ja, maar ik had wel een aantal momenten dat ik op mijn tekst aan het kijken was, dat moet ik de volgende keer niet meer doen.

  Ik zal volgende keer als ik een complimentje krijg daar beter op letten en dankbaar het compliment in ontvangst nemen.
  Hechte groet,
  Esther

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *