De zes mooiste cadeaus voor je kinderen 🎁

25 nov 2015

De 6 meest essentiële cadeaus voor je kinderen

Iedereen wil een goede ouder zijn voor zijn kinderen. Iedereen doet het beste, wat hij of zij kan. Er is natuurlijk heel veel te zeggen over hoe je dat het beste kunt doen. Er is echter één principe dat het meest fundamenteel is:
Een goede relatie met jouw partner is dé basis van goed ouderschap.
Er zijn 6 redenen voor. Als je die kunt toepassen dan doet jouw kind ervaringen op waar het zijn/haar hele leven op kan bouwen! Een goede relatie met jouw partner is in die zin dus het meest belangrijke cadeaux dat je jouw kind kunt geven.
Hier vertellen wij jou deze zes cadeaus:

1. Een sterke band tussen de partners leidt tot een stabiele relatie.
De partners blijven bij elkaar. Dat betekent voor het kind een gevoel van veiligheid. Kinderen willen in principe ouders die van elkaar houden en die bij elkaar willen zijn. Als dat door omstandigheden niet mogelijk is, zoals bij een scheiding, dan is het van het grootste belang dat de ouders de verbinding als ouders blijven onderhouden, ook al zijn ze als partners ‘uit elkaar’.

2. De liefde tussen partners maakt ouderschap gemakkelijker.
Als de band tussen de partners sterk is dan is het veel eenvoudiger om elkaar te ondersteunen, taken kunnen makkelijker worden verdeeld, beide zijn bereid tot samenwerking. Voor de kinderen is dit een heerlijk voorbeeld hoe mensen op elkaar kunnen rekenen. Er ontstaat een fijne sfeer in huis waar kinderen zich veilig en sterk voelen en kunnen ontspannen.

3. De liefde tussen partners geeft de vader de ruimte voor ouderschap
De relatie tussen kind en moeder voor en na de geboorte staat in eerste instantie op de voorgrond. Als de relatie slecht is dan heeft de moeder de neiging om het kind meer of minder voor zich te claimen en de relatie tussen vader en kind te ontmoedigen (of in een ‘same-sex’ ouderschap de mannelijke partner). Als de vader voelt dat zijn partner geen plaats voor hem maakt dan heeft hij vaak de neiging om zich van beiden, moeder EN kind, terug te trekken. Dat is absoluut niet wat het kind nodig heeft. Kinderen hebben een vader nodig: om zich ermee te identificeren, aan hem op te trekken, zich beschermd te voelen en de mannenwereld te leren kennen. Kinderen leren vooral via de vader de masculiene aspecten van hun persoonlijkheid kennen en waarderen.

4. Conflicten kunnen gemakkelijker worden opgelost
Ideaal is als kinderen leren dat conflicten normaal en niet erg zijn, dat het mogelijk is om te zeggen wat je voelt en vindt, ook al is de ander het daar niet mee eens. Dat conflicten kunnen worden opgelost en vooral ‘hoe’.
Als conflicten tussen de partners echter niet opgelost worden en tot een zwakke band leiden, dan heeft dat vele consequenties voor het kind. Ten eerste ervaren kinderen dit soort conflicten als beangstigend. Dat geldt ook voor conflicten die er zijn maar niet worden uitgesproken. Kinderen reageren ook op emotionele afstand met angst. Voor hen is dat ‘stil geweld’ en de koude stilte in huis kan als het ware het grootste lawaai zijn!. Ten tweede komen de partners onder deze omstandigheden in stress, wat samen gaat met een korter lontje, langere tenen en minder goede opvoedingsstrategieen: zoals TE straffend, TE lassez-faire, TE overvragend, TE weinig aandacht, TE weinig empathisch. Kinderen leiden daar enorm onder.
Ten derde: kinderen hebben de neiging om ouders te imiteren. Ook de manier hoe met conflicten wordt omgegaan. De appel valt nooit ver van de boom!

5. Een sterke band brengt verschillen van de ouders in evenwicht
Ouders zijn verschillend, meestal hebben ze een ander geslacht, wat al verschillen met zich mee brengt. Bovendien hebben ze een andere persoonlijkheid, waarschijnlijk ook meer of minder verschillende opvoedingsstijlen. Om deze verschillen te overbruggen is inderdaad een sterke band tussen de partners noodzakelijk. Want er moet respect zijn voor de inbreng van de ander en de mogelijkheid om verschillen goed met elkaar te bespreken, compromissen te sluiten en van elkaar te leren. Een sterke band tussen de partners is voorwaarde. Voor de kinderen betekent dat wederom dat brood nodige veilige gevoel.

6. Een sterke band bevordert dat het kind zich van de ouders kan losmaken
Als kinderen (vooral rond de puberteit) voelen dat de ouders het samen prima kunnen vinden, dan ervaren ze dat als bevrijdend: het is dan gemakkelijker om zelfstandig te worden en hun eigen gang te gaan. Dan hoeven ze zich bij de stappen in de volwassenheid geen zorgen te maken over moeder en vader en kunnen zich op zich zelf concentreren. Een mooie ‘naar toe’ benadering naar hun toekomst vanuit het ouderlijke huis. Heel anders dan de negatieve motivatie van ‘weg van’ als het in het ouderlijke huis stressvol en vol conflicten is vanuit een dunne en kwetsbare verbinding tussen de ouders.

Wat maken deze zes ‘cadeaus’ voor kinderen bij jou los? Waar zijn jullie als ouders goed in en waar is er nog ruimte voor verbetering?

Goed jouw ervaringen te vernemen.
Met liefde volle groeten, I & R

Share

Comments

  1. els van heek Says: december 2, 2015 at 7:33 am

    Wat een leuke en inspirerende blog voor ouders!

  2. Merci Els, ja laten we dit goede nieuws verder en breder verspreiden. Samen altijd sterker, Robert & Ingeborg

    • Blogger est très souvent capricieux ces derniers ..mois ..mais il ne nous empêche pas et c'est tant mieux de nous faire profiter de tes savoureuses recettes et celle ne déroge pas à la règle …merci Bonne soirée A++Sacha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *