Dikke band of dunne band?

01 apr 2015

Hoe stevig voelt de band tussen jou en je partner? Als 10 een super stevige band is en 1 een zeer dunne band, welke score past volgens jou bij jullie relatie?

De kwaliteit van de band tussen partners is een indicatie voor de veiligheid die we in de relatie ervaren. Als we ons er veilig in voelen dan zijn we waarschijnlijk relaxt en voelen ons verbonden, geliefd en open voor de partner. Dit heeft grote impact op ons leven: we zijn betere ouders, meer ontspannen in onze dagelijkse werkzaamheden, voelen ons blijer en tevreden. Er is meer energie, creativiteit en daadkracht. Het heeft direct impact op ons welzijn.

Wat gebeurt er als de band dun is?
Het kan niet anders dan dat de band soms wat dunner wordt. Dat is normaal en helemaal niet erg. Mits wij als partners in staat zijn om de afstand tussen ons te overbruggen (‘repareren’).

Als de band echter structureel dun is, dan is het andere koek. Het heeft vergaande gevolgen: Wij zijn dan sneller geprikkeld, we raken verzeild in ruzies, conflicten en meningsverschillen lijken niet te overbruggen. We hebben woorden, maken verwijten en worden kritisch– soms met veel lading! Als ons voorbeeldstel Frans en Claudia een dunne band ervaart dan denkt Claudia bijvoorbeeld: “Ik ben zo boos op hem, hij snapt er niets van. Wat moet ik met hem?”

Een dunne band kan zich echter ook heel anders uiten: Eén of beide partners trekken zich steeds meer terug en worden afstandelijker. Frans denkt dan over Claudia: ‘Ze kan toch zo vreselijk zeiken. Totaal irrationeel. Ik wil er niets mee te maken hebben. Ik ga liever met mijn maten sporten. Emotionele afstand maakt de relatie echter niet beter en leidt tot steeds meer ‘dunne band’. Een neerwaartse spiraal.

Hoe komen wij hier uit? Een belangrijke stap is het zich ervan bewust worden wanneer de band tussen de partners dun of juist stevig is. In de ‘Houd me vast relatietraining’ van 12 t/m 14 juni 2015 worden trouwens concrete handvatten geleerd hoe de band ook bij conflicten verstevigd kan worden.

Als je wilt dan let er in de komende week op waardoor de band tussen je partner en jou wordt beïnvloed:

  • Onder welke omstandigheden wordt die steviger of juist dunner?
  • Welke acties of opmerkingen van je partner beïnvloeden hoe stevig jij de band ervaart?
  • Door welke acties of opmerkingen kan jij de kwaliteit van jullie band beïnvloeden?

Uiteraard geldt dit allemaal ook voor andere belangrijke relaties zoals met je kinderen of collegae!

Doe er je voordeel mee: ‘Wij samen – sterker dan ooit!’ En laat ons jouw ervaringen ajb onder deze video weten.
Merci ook voor doorsturen deze blog en vlog naar goede relaties van je die dit materiaal ook fijn zullen vinden om te weten en te ervaren.

Ingeborg & Robert

 

Houd me vast relatietraining

Om je relatie een welverdiende boost te geven!
Datum: 12-14 juni 2015

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *