No Problem!

05 aug 2015

‚Boost your business door beter begrip van beide seksen‘: Nr. 1

‘No problem’ is wat we op onze vakantie in Ierland steeds weer hoorden. De Ieren zijn uitzonderlijk gastvrij, niets is een probleem. Dit is voor ons de aanleiding om stil te staan bij de vraag hoe mannen en vrouwen in het prive- en het zakenleven naar problemen kijken en met problemen omgaan.

1. Hoe gaan mannen en vrouwen met problemen om?

Verschillen zijn er wel degelijk ook al gelden die uiteraard niet voor iedereen. Toch blijkt het typisch voor vrouwen te zijn om eigenlijk een ‘makkelijke’ relatie met problemen te hebben. Zeker in stress- of in prestatiegerichte situaties hebben vrouwen vaak de neiging de focus op problemen, die er mee gepaard gaan, te leggen. Ze vinden dat op zich niet erg. Ze hebben handvatten om ermee om te gaan (vooral erover praten). Vrouwen gaan problemen zeker niet uit de weg. Mannen hebben er soms moeite mee de problemen die vrouwen waarnemen überhaupt te zien. Ze concentreren zich liever op het resultaat, ze denken rechtlijnig, lossen problemen zo snel mogelijk op of sluiten zich ervan af.

 

2. Ik snap er niets van

De verschillen kunnen tot misverstanden tussen de seksen leiden als er negatieve interpretaties aan worden opgehangen. Vrouwen denken dan misschien over mannen dat ze onbezonnen te werk gaan, alleen maar snel willen scoren en zich het leven wel heel gemakkelijk maken. Of ze hebben het idee dat hun bijdrage van tafel wordt geveegd en niet wordt gehoord. Mannen ervaren vrouwen in negatief opzicht dan als spelbrekers, die eigenlijk veel te bang en onzeker zijn en bij actie en besluiten een blok aan het been zijn.

 

3. Samen sterker

Echter beide manieren om met problemen om te gaan kunnen bijdragen aan een optimale oplossing van een probleem. Denk aan een zakelijke vergadering over de implementatie van een nieuw product. Beide denkwijzen zijn uitermate belangrijk voor een optimale besluitvorming. De mannelijke manier van denken helpt het proces vooruit. Er komt actie, er kunnen knopen worden doorgehakt, en risico’s genomen worden. Zonder deze ‘mannelijke’ energie komt er niets van terecht. De vrouwelijke manier van denken draagt bij tot het voorkomen van gevaren, omdat deze op tijd worden gesignaleerd. Vrouwen zijn er goed in om verbanden te zien, uit vroegere ervaringen te leren en zo de problemen te beperken. In positief opzicht is hun denken complex, niet gecompliceerd. Alle aspecten van een actie worden meegenomen en dat is een belangrijke bijdrage tot succes op korte en lange termijn. Beide denkwijzen zijn dus belangrijk en vullen elkaar aan.

Een mooi voorbeeld ervoor is het succes van IKEA: Ikea is klein begonnen met een mannelijk idee: goedkope meubels maken en die ingenieus verpakken zodat ze makkelijk te stapelen en te vervoeren zijn. Een wereldsucces werd dit concept toen vrouwelijk advies werd ingewonnen: Presenteer de meubels in de vorm van volledig ingerichte kamers.

Hoe zie jij de verschillen tussen mannen en vrouwen m.b.t. de omgang met problemen? Deel jouw ervaringen en voorbeelden hieronder!

 

Houd me vast relatietraining

Om je relatie een welverdiende boost te geven!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *