Wat is jouw prioriteit? 💏

21 okt 2015

Prioriteiten stellen betekent over het algemeen jouw taken rangschikken in de volgorde van wat er echt belangrijk is.

Stel je zou moeten rangschikken wat je prioriteiten zijn m.b.t. volgende heel belangrijke gebieden in je leven:

 • Jouw werk
 • Jouw kinderen
 • Jouw relatie
 • Jouw hobbies en vrienden
 • Jouw gezin van herkomst

Frans: “Mijn prioriteiten liggen zonder twijfel in eerste instantie bij mijn werk en in tweede instantie, heel belangrijk, bij de kinderen.Dat kan toch ook niet anders? Dat moet toch altijd voorop staan!” Claudia: “Mijn prioriteiten liggen zowiezo bij de kinderen. Die zijn het meest belangrijk. Een paar weken geleden was mijn moeder erg ziek en mijn vader kon de zorg niet aan. Toen was ik veel bij hen, dus daar lag ook een belangrijke prioriteit.”

Het klopt natuurlijk dat we allemaal vele verantwoordelijkheden hebben. En iedere dag weer kiezen welke prioriteit wij wanneer waaraan geven. Dit bepaalt ons gedrag. Prioriteiten stellen kan daarnaast echter ook een houding zijn, deze is niet zo zeer afhankelijk van de situatie, maar meer van de houding waarmee jij mensen en taken bejegend: Stel ik altijd werk bovenaan? Zijn de kinderen altijd de meest belangrijke, no matter what? En hoe voelt het om met deze houding in je relatie te staan?

Eerste Prioriteit: jouw relatie

Hoe zou het zijn als je ervoor zou kiezen om jouw relatie met je partner de eerste prioriteit te geven?

Frans zegt: “Dat is een nieuwe gedachte voor mij. Waar blijft dan mijn vrijheid? Ik kan me in het dagelijkse leven toch niet de hele tijd met haar bezig houden?” Claudia zegt: “Eerlijk gezegd mijn relatie met Frans bungelt inderdaad meestal aan het einde van mijn prioriteitenlijst. Altijd zijn andere dingen belangrijker. Hij is voor mij vanzelfsprekend. Dus daar hoef ik maar weinig aandacht aan te geven.”

Als jouw relatie jouw eerste prioriteit is, dan betekent dat natuurlijk niet, dat hij of zij de hele dag in het centrum van je belangstelling staat of dat je jezelf afhankelijk maakt.

 • Het betekent wel dat je je zeer bewust bent van het feit dat je relatie met je partner heel belangrijk voor je is: Dat jouw emotioneel welzijn, jouw werkprestaties, de invulling van jouw ouderrol etc. sterk wordt beinvloedt door de kwaliteit van jouw relatie thuis.
 • Het betekent ook dat je bewust bent dat je actief moet zorgen dat de band tussen jullie stabiel blijft en in actie moet komen als reparatiewerkzaamheden nodig zijn. Als de band stabiel is voelt het veilig om je vrij te voelen met wat jij allemaal nodig of fijn vindt om te doen. Vrijheid op basis van verbondenheid.

Hoe zou het zijn als je dit een week lang verkend? Dat je jouw partner met de innerlijke houding bejegend: ‘Jij bent mijn eerste prioriteit”.

 • Waar ga je dan mee door?
 • Waarmee stop je dan?
 • Wat doe je dan anders?

Met onze relatie als eerste prioriteit groeten, Ingeborg en Robert

Houd me vast relatietraining

Om je relatie een welverdiende boost te geven!

Share

Comments

 1. Wat een inspiratie en wijsheid!
  Alles in het leven is een keuze en dat je dat bewust wordt.
  nu al 32 jaar een liefdevolle relatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *